LACHGASSEDATIE

Lachgassedatie

Heeft u wel eens angst om naar de tandarts te gaan? Dan kan lachgassedatie voor u dé oplossing zijn!

Geen angst meer voor de tandarts dankzij behandelingen onder lachgas

Bij Volmondig bieden wij u ook behandelingen met lachgas aan.

Bij lachgassedatie wordt tijdens de behandeling via een neuskapje een mengsel van zuurstof en lachgas toegediend. Dit heeft een geruststellend en kalmerend effect waardoor de behandeling in alle rust en zonder angst kan plaatsvinden. Het lachgas zorgt immers voor een licht dromerig, aangenaam en ontspannen gevoel waardoor niet alleen de angst afneemt maar bovendien ook de pijngewaarwording vermindert.  Het gebruik van lachgas bij de tandarts is volkomen veilig en zonder negatieve bijwerkingen. Dit gas is een mengsel van stikstofoxide en zuurstof. Dit wordt door de tandarts met behulp van een speciaal apparaat in de juiste verhouding bereid. Pas zodra de juiste concentratie lachgas is bereikt, d.i. wanneer u ontspannen en op uw gemak bent, wordt er overgegaan tot behandeling.

Het voordeel van lachgas is dat het niet enkel snel werkt, maar na de behandeling ook snel uitgewerkt is. Na de behandeling krijgt u nog 5 minuten zuurstof toegediend waardoor het lachgas meteen uitgewerkt is. 30 Minuten later kunt u weer een wagen besturen of aan het verkeer deelnemen. Omdat het lachgas via een neuskapje wordt toegediend, is het van belang dat u goed door de neus kan in- en uitademen. Bij problemen met de neusademhaling (bv. bij een verstopte neus bij verkoudheid) is een behandeling met lachgassedatie dus niet mogelijk. Anders dan bij narcose blijft u gewoon volledig bij bewustzijn. U kunt dus alles zien, ruiken en horen. Ook kunt u steeds contact blijven houden met de tandarts en de assistente.

In veel gevallen kunt u zich na de behandeling een ontspannen behandeling herinneren en hebben we de vicieuze cirkel [hyperlinken naar schema vicieuze cirkel op andere pagina] van angst voor de tandarts doorbroken.

Behandeling in 2 fasen

1ste fase: ‘We kijken alleen en komen nergens aan”.

Bij de eerste afspraak luisteren we eerst aandachtig naar uw verhaal: waar bent u bang voor? Waar kunnen we u mee helpen? Vervolgens wordt met u besproken wat een behandeling onder lachgas precies inhoudt en wordt gekeken of u hier medisch gezien voor in aanmerking komt. Zo is lachgassedatie niet geschikt voor patiënten met problemen met de neusademhaling, bij chronische longziekte, klaplong of recent hartfalen, bij depressie, bij middenoorinfectie of bij zwangerschap. We zullen daarna een controle uitvoeren, waarbij we alleen kijken naar uw gebit en indien nodig foto’s maken. Hierna wordt er een behandelplan gemaakt en aan u voorgelegd. En niet onbelangrijk: de kosten worden samen met u besproken.

2de fase: de behandeling onder lachgas

Ook tijdens de tweede afspraak nemen we nog graag de tijd om al uw vragen te beantwoorden. Pas wanneer u volledig geïnformeerd, ontspannen en op uw gemak bent, wordt de behandeling uitgevoerd.

Voor wie is lachgas geschikt?

Behandelingen onder lachgassedatie zijn zeer doeltreffend voor:

 • angstige volwassenen
 • angstige kinderen vanaf 4 jaar
 • patiënten met een verhoogde kokhalsreflex
 • patiënten met een lichamelijke of geestelijke beperking.

Is lachgas iets voor u?

Herkent u zichzelf in één van volgende uitspraken? Dan is een behandeling onder lachgassedatie zeker het overwegen waard! 

 •  Ik zie er verschrikkelijk tegen op om naar de tandarts te gaan.
 •  Zelfs als ik kiespijn heb, stel ik het bezoek aan de tandarts liever uit.
 •  Ik wil proberen over mijn angst voor de tandarts heen te komen.
 •  Ik heb een hekel aan naalden en injecties.
 •  Ik heb geen goede ervaringen bij tandartsen.
 •  Ik kan niet goed tegen al die boorgeluiden.
 •  Ik moet kokhalzen als er voorwerpen in mijn mond komen.

Heeft u meer vragen over lachgassedatie of twijfelt u of een behandeling onder lachgas voor u zou kunnen werken?

Kijk ook eens naar de mogelijkheden behandeling onder narcose.

Contacteer ons dan geheel vrijblijvend op 040 2061886 of via email: Info@volmondig-leende.nl